“Spotkanie z Produktami Lokalnymi z obszaru Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała”
“Spotkanie z Produktami Lokalnymi z obszaru Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała” to tytuł projektu realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała w ramach konkursu Województwa Małopolskiego pn. „Małopolska – czas na wieś”. W ramach projektu w okresie lata prowadzona będzie promocja tradycji i dziedzictwa kulinarnego obszaru LGD (gmin Ciężkowice, Pleśna, Wojnicz i Zakliczyn) na bazie produktów lokalnych, tradycyjnych, regionalnych czy żywności ekologicznej oraz tych produktów. Promocja dotyczyć będzie sztandarowego produktu naszego obszaru tj. fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca posiadającej znak ChNP (oznaczenie produktu regionalnego) oraz produktów tradycyjnych wpisanych na listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi takich jak:
- Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca,
- Wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej
- Ogórki kiszone w studni,
- Dżem z płatków róż,
- Konfitura borówkowo-jabłkowa,
- Zakliczyński sok malinowy,
- Masło rzuchowskie,
- Wojnickie kukiełki,
- Wino domowe „rzuchowskie”.
Promocja tradycji i dziedzictwa kulinarnego obszaru LGD prowadzona będzie kolejno w dniach:
- 23 czerwca 2018 roku podczas „Wianki na winnicy” – Dąbrówka Szczepanowska (Gmina Pleśna)
- 30 czerwca 2018 roku podczas „100 – lecie Sołectwa Grabno” – Grabno (Gmina Wojnicz)
- 22 lipca 2018 roku podczas „VI Dni Wikliny” – Isep (Gmina Wojnicz)
- 29 lipca 2018 roku podczas „Święto Wsi” – Jastrzębia (Gmina Ciężkowice)
- 02 września 2018 roku podczas „Święta Fasoli” – Zakliczyn (Gmina Zakliczyn)
Podczas każdego wydarzenia będzie się można zapoznać z produktem lokalnym, ekologicznym, tradycyjnym i regionalnym pod kątem:
– specyfikacji takich produktów,
– warunków rejestracji produktów tradycyjnych na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uzyskania certyfikatu produktu regionalnego (ChNP, ChOG),
– korzyści wynikających z posiadania certyfikatu produktu tradycyjnego, regionalnego, ekologicznego,
– części pokazowej przeprowadzonej przez wyspecjalizowanego kucharza lub Koło Gospodyń Wiejskich w zakresie możliwości różnorodnego przetwarzania wybranych produktów lokalnych, tradycyjnych, regionalnych czy tez żywności ekologicznej.
LGD będzie się starać pobudzić mieszkańców do kultywowania tradycji kulinarnych obszaru Pogórza oraz będzie chciała w ramach projektu zapoznać z tradycjami kulinarnymi naszego obszaru wszystkich zainteresowanych i odwiedzających stoisko zwłaszcza młodsze pokolenia.
Celem zadania jest:
– promocja i popularyzacja tradycji oraz dziedzictwa kulinarnego na bazie produktów lokalnych z obszaru LGD Dunajec-Biała oraz produktów regionalnych
– aktywizacja i integracja środowisk pozarządowych oraz ich rodzin
– zwiększenie zainteresowania produktem lokalnym oraz nabyciem wiedzy w tym zakresie
Fotorelacje z już odbytych wydarzeń jak też bieżące informacje o projekcie dostępne będą na stronie internetowej Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała pod adresem www.dunajecbiala.pl
„Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego”