loga

“Spotkanie z Produktami Lokalnymi z obszaru Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała”

“Spotkanie z Produktami  Lokalnymi  z obszaru Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała” to tytuł projektu realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała w ramach konkursu Województwa Małopolskiego pn. „Małopolska – czas na wieś”. W ramach projektu w okresie lata prowadzona będzie promocja tradycji i dziedzictwa kulinarnego obszaru LGD (gmin Ciężkowice, Pleśna, Wojnicz i Zakliczyn) na bazie produktów lokalnych, tradycyjnych, regionalnych czy żywności ekologicznej oraz tych produktów. Promocja dotyczyć będzie sztandarowego produktu naszego obszaru tj. fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca posiadającej znak ChNP (oznaczenie produktu regionalnego) oraz produktów tradycyjnych wpisanych na listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi takich jak:

  • Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca,
  • Wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej
  • Ogórki kiszone w studni,
  • Dżem z płatków róż,
  • Konfitura borówkowo-jabłkowa,
  • Zakliczyński sok malinowy,
  • Masło rzuchowskie,
  • Wojnickie kukiełki,
  • Wino domowe „rzuchowskie”.

Promocja tradycji i dziedzictwa kulinarnego obszaru LGD prowadzona będzie kolejno w dniach:

  • 23 czerwca 2018 roku podczas „Wianki na winnicy” – Dąbrówka Szczepanowska (Gmina Pleśna)
  • 30 czerwca 2018 roku podczas „100 – lecie Sołectwa Grabno” – Grabno (Gmina Wojnicz)
  • 22 lipca 2018 roku podczas „VI Dni Wikliny” – Isep (Gmina Wojnicz)
  • 29 lipca 2018 roku podczas „Święto Wsi” – Jastrzębia (Gmina Ciężkowice)
  • 02 września 2018 roku podczas „Święta Fasoli” – Zakliczyn (Gmina Zakliczyn)

Podczas każdego wydarzenia będzie się można zapoznać z produktem lokalnym, ekologicznym, tradycyjnym i regionalnym pod kątem:

– specyfikacji takich produktów,

– warunków rejestracji produktów tradycyjnych na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uzyskania certyfikatu produktu regionalnego (ChNP, ChOG),

– korzyści wynikających z posiadania certyfikatu produktu tradycyjnego, regionalnego, ekologicznego,

– części pokazowej przeprowadzonej przez wyspecjalizowanego kucharza lub Koło Gospodyń Wiejskich w zakresie możliwości różnorodnego przetwarzania wybranych produktów lokalnych, tradycyjnych, regionalnych czy tez żywności ekologicznej.

LGD będzie się starać pobudzić mieszkańców do kultywowania tradycji kulinarnych obszaru Pogórza oraz będzie chciała w ramach projektu zapoznać z tradycjami kulinarnymi naszego obszaru wszystkich zainteresowanych i odwiedzających stoisko zwłaszcza młodsze pokolenia.

Celem zadania jest:

– promocja i popularyzacja tradycji oraz dziedzictwa kulinarnego na bazie  produktów lokalnych z obszaru LGD Dunajec-Biała oraz produktów regionalnych

– aktywizacja i integracja  środowisk pozarządowych oraz ich rodzin

– zwiększenie zainteresowania produktem lokalnym oraz nabyciem wiedzy w tym zakresie

Fotorelacje z już odbytych wydarzeń jak też bieżące informacje o projekcie dostępne będą na stronie internetowej Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała pod adresem www.dunajecbiala.pl


„Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego”