loga

Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego

Jaka jest przyszłość rolnictwa ekologicznego w Polsce? Na pewno mamy duży potencjał, który niestety może być zmarnowany. Po kilku miesiącach działań, rolnicy i producenci z czterech województw (małopolskiego, mazowieckiego, lubelskiego i świętokrzyskiego) znów się spotkali. Tym razem po to, aby podsumować operację pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

Spotkanie w formie seminarium w którym udział wzięło blisko 30 osób miało miejsce 16 września 2019 roku tj. poniedziałek w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przy ul. Świętokrzyskiej 20 w Warszawie.

To ostatni etap konsultacji z rolnikami. W trakcie seminarium dyskutowano między innymi o tym, co zdaniem rolników jest istotne i co powinno znaleźć się w do oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Ważny też był głos świata nauki nie tylko odnośnie proponowanych działań ale też współpracy rolników, która jest bardzo ważna w kontekście strategii i działań mających rozwijać nasze rolnictwo ekologiczne. Eksperci biorący udział w pracach nad Strategią Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego wzięli udział w panelu dyskusyjnym w trakcie którego szeroko omówiono rekomendowane w ramach strategii działania na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego.

Pierwsze spotkanie rolników z czterech województw miało miejsce w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (pow. tarnowski, woj. małopolskie). Następnie członkowie Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA oraz rolnicy uczestniczyli w czterech dużych imprezach plenerowych (w: małopolskim, lubelskim, świętokrzyskim i mazowieckim), gdzie edukowano zarówno dorosłych, jak i dzieci, degustowano, edukowano oraz ankietowano na temat świadomości konsumentów o żywności ekologicznej, jej dostępności czy rozpoznawalności znaku euroliścia.

Prezentacja wyników ankiety odbyła się właśnie podczas seminarium podsumowującego w Warszawie. W stolicy próby oceny wpływu operacji „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” na realizację Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w Polsce podjęła się specjalistka w tej dziedzinie – Dorota Metera, prezes zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. Oczywiście nie zabrakło też pasjonującej dyskusji na zakończenie seminarium.

Pomysłów na polepszenie sytuacji rolników i producentów ekologicznych jest wiele. Są to m. in.: wprowadzenie ekożywności do szkół i przedszkoli, posiłki regeneracyjne dla sportowców oparte o produkty ekologiczne, edukacja w gospodarstwach demonstracyjnych,  bądź działania promocyjne, jak ustanowienie polskiego dnia rolnictwa ekologicznego, kampanie w przychodniach, nagłośnienie żywności ekologicznej w mediach publicznych, zaangażowanie znanych osób do popularyzacji ekożywności, warsztaty i pokazy kulinarne, aktywność ośrodków miejskich, by zachęcać do zakupów prosto od rolników, co ograniczy też ilość śmieci i opakowań plastikowych czy utworzenie specjalnego krajowego funduszu promocji rolnictwa ekologicznego.

Operacja jest realizowana w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania Dunajec-Biała.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”
Instytucją odpowiedzialną za treść jest Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl