Warsztaty kulinarne „Zdrowe gotowanie – w tradycji Pogórza”
Dnia 31 stycznia 2018 r. w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Zdrowe gotowanie – w tradycji Pogórza” zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała. Warsztaty skierowane były do mieszkańców obszaru LGD Dunajec-Biała i miały na celu promowanie zdrowego gotowania nawiązującego do tradycji Pogórza oraz aktywizację społeczności lokalnej.
Ponad dwudziestoosobowa grupa uczestników warsztatów przygotowała najpierw tradycyjne przepisy kulinarne oparte na produktach lokalnych, a następnie z zapałem przystąpiono do przygotowywania smakołyków. Każdy uczestnik miał pełne ręce pracy czego efektem były przygotowane gołąbki z kaszy gryczanej, pierogi ze śliwką Suską Sechlońską, sałatka selerowo-orzechowa, zupa fasolowa z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca, zapiekanka z kapusty Charsznickiej , ciasto marchewkowe oraz wyśmienite koktajle owocowo-warzywne.
Zwieńczeniem pracowitego dnia była wspólna kolacja podczas, której zapoznano wszystkich uczestników warsztatu z działalnością LGD Dunajec-Biała oraz prowadzonymi naborami wniosków.