loga

Małopolskie przysmaki podbiły Pragę

Za nami bardzo udany Polský den w Pradze. W stolicy Czech promowano Małopolskie Dziedzictwo Kulinarne. Nasi sąsiedzi byli pod wrażeniem zasobów stoiska przygotowanego przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (pow. tarnowski) i Tarnowskie Centrum Informacji (TCI) z dyrektorem Marcinem Pałachem na czele, które skorzystało z zaproszenia Ambasady Polskiej w Pradze i poprzez prezentacje, degustacje oraz warsztaty kulinarne, promowało zarówno żywność wysokiej jakości, jak i turystykę kulinarną województwa małopolskiego. TCI zadbało o godną oprawę informacji turystycznej, co ma istotne znaczenie w dotarciu do potencjalnych gości naszego regionu.

W sobotę, 15 czerwca w malowniczym ogrodzie Ambasady RP serwowano m. in. wina z regionu tarnowskiego produkty regionalne, jak:  śliwka suska sechlońska, fasola “Piękny Jaś” z doliny Dunajca, czy produkty tradycyjne w postaci ogórków kiszonych w studni, dżemu z płatków róż, a także żywność ekologiczną i produkty ze znakiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, które można odkryć na stronie: https://www.culinary-heritage.com/region.asp?sprakid=5&regionid=73. Wspomniane wina wraz z ofertą enoturystyczną z sukcesami rozsławiał Rafał Stec z Winnicy Rodziny Steców.

– Bliskość położenia województwa małopolskiego i Czech potwierdza celowość prowadzenia tam działań promocyjnych. Poza tym charakter imprezy jest zbieżny z misją i działaniami naszego stowarzyszenia. Stąd decyzja, żeby wziąć udział w Dniach Polskich w Pradze. To była świetna promocja specjałów z Małopolski, a także zachęta dla Czechów, że warto wybrać się do naszego województwa, żeby oddać się turystyce kulinarnej – mówi Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA.

Z kolei w niedzielę, 16 czerwca nasza delegacja wyruszyła w teren, promując ofertę turystyki kulinarnej w zabytkowym Starym Mieście w Pradze. Degustację małopolskich przysmaków w klimatycznej scenerii doprawiono sowitą porcją informacji turystycznej. Wiele osób odkryło, że warto wybrać się do mniej znanych zakątków Małopolski, która skrywa prawdziwe bogactwo smaków.

Akcja promocyjna odbyła się przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach projektu: „Małopolskie dziedzictwo kulinarne na Dniach Polskich w Pradze”.