Warsztaty dla rolników ekologicznych
„Ekologia! to jest to!” – warsztaty dla rolników ekologicznych
Rolnictwo ekologiczne pomimo, że rozwija się dość prężnie na przestrzeni ostatnich lat, dalej jest produktem niszowym i nie idzie w parze ze wzrostem świadomości Polaków. Czym jest ekologia, zdrowa żywność, produkty lokalne, ochrona dziedzictwa regionalnego, jak wypromować gospodarstwa ekologiczne i zwiększyć świadomość konsumentów odnośnie proekologicznych rozwiązań. Między innymi na te pytania odpowiadali eksperci podczas wykładów i paneli dyskusyjnych na zorganizowanym w dniu 21 lipca br. przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej spotkaniu.
Doroczne spotkanie rolników ekologicznych i producentów żywności z całego kraju z udziałem Senatora Jerzego Chróścikowskiego – przewodniczącego Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wicemarszałka Województwa Małopolskiego P. Stanisława Sorysa, Wójta Gminy Pleśna P. Józefa Knapika i wielu innych znamienitych gości zakończyło się po godzinie 21.00. Poruszonych zostało wiele ważnych dla rolnictwa ekologicznego tematów. P. Jacek Szklarek Prezes Sloow Food w swoim wykładzie zwrócił uwagę na aspekty związane z wyróżnieniem produktów ekologicznych, wypromowaniem ich własnej marki jako produktów lokalnych związanych z dziedzictwem danego regionu. Przytoczył też zalety bezpośredniej współpracy gospodarstw rolnych z gastronomią. Jan Czaja przedstawił studium przypadku Genuss Region Osterreich jako przykład integracji produktów lokalnych z gastronomią w kontekście możliwych do realizacji działań w Polsce w zakresie żywności ekologicznej. Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Pan Stanisław Sorys zaprezentował z kolei projekty, które finansowane są z Funduszu Województwa Małopolskiego, m.in. Małopolski Festiwal Smaku. P. Krzysztof Zieliński zwrócił uwagę na rolę i jakość życia w Polsce związanej z uprawą roli, hodowlą, piekarnictwem i masarstwem. Przedstawił rozwiązania i działania promocyjne regionalnych producentów na terenie Podkarpacia.
Wzrost świadomości konsumentów i edukacja ekologiczna są kluczowym elementem działań proekologicznych i prozdrowotnych, podkreślała pani Hanna Galicz – specjalista w zakresie rolnictwa. Dlatego też spotkania, warsztaty, współdziałanie na każdym szczeblu przy współpracy rolników ekologicznych, władz i osób zaangażowanych, są potrzebne, aby móc wypracować odpowiednie rozwiązania systemowe, wyznaczyć kierunki działań, a co za tym idzie poszerzać wiedzę konsumentów, promując prozdrowotne działania nie tylko na poziomie regionalnym, ale również krajowym.
W spotkaniu udział wzięło ponad 40 osób z czego rolnicy/producenci żywności ekologicznej stanowili ponad 30 osobową grupę i przybyli z takich województw jak: dolnośląskie, małopolskie, lubelskie, mazowieckie, podkarpackie czy świętokrzyskie.
Spotkanie podobnie jak cała operacja pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Więcej informacji: http://www.grupa.odrolnika.pl/news/504/Warsztaty-dla-rolnikow-ekologicznych