Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała z dofinansowaniem w kwocie 25 000 zł na Dni Otwarte na Małopolskim Szlaku Kulinarnym
Zadanie publiczne pn. „Dni Otwarte na Małopolskim Szlaku Kulinarnym w 2020 roku” jak wskazuje sama nazwa polega na połączeniu i zorganizowaniu w ramach jednej wspólnej akcji (pod jednym szyldem) szeregu wydarzeń o tematyce kulinarnej na terenie całego województwa Małopolskiego.
Wydarzenia będą miały formę imprez nie masowych, kameralnych, otwartych przeznaczonych dla osób zainteresowanych tematyką kulinariów i lokalnie wytwarzanej żywności w sposób nie masowy. Wydarzenia jednodniowe organizowane będą dla małych grup uczestników zgodnie z obostrzeniami i zaleceniami wydanymi przez organy rządowe i sanitarne w związku z ogłoszonym na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej stanem epidemii wywołanej przez koronawirusa.
Podczas każdego wydarzenia realizowanego w oparciu o indywidualny autorski program (przedłożony do akceptacji do UMWM) uczestnicy będą mogli zapoznać się z podmiotami działającymi w ramach Małopolskiego Szlaku Kulinarnego i zarazem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska w tym z ciekawostkami historycznymi ich dotyczących, produktów przez nich wytwarzających, spotkać lokalnych pasjonatów czy wziąć udział w spotkaniu z osobami wytwarzającymi dane produkty.
Dofinansowanie pochodzi ze środków Województwa Małopolskiego w ramach konkursu “Małopolska Gościnna”.