loga

Kreatywne gotowanie w stylu zero waste!

Kreatywne gotowanie w stylu zero waste !

Obierki z warzyw? Zamiast je wyrzucać, użyj ich do przygotowania bulionu. Suche pieczywo? To idealna baza do grzanek. To tylko dwa z wielu przykładów tego, jak można gotować w stylu zero waste i tym samym ograniczyć odpady i ilość marnowanej żywności.

Tymczasem w Polsce co roku wyrzuca się ok. 3 milionów ton żywności, najczęściej do kosza lądują: pieczywo, wędliny oraz warzywa i owoce. Redukując odpady w kuchni, dbasz o środowisko, ale również o swój budżet i zdrowie. Gotowanie w stylu zero waste to nie tylko modny trend, ale przede wszystkim podejście, które pozwala zaoszczędzić pieniądze, zmniejszyć ilość odpadów i rozwinąć kreatywność kulinarną.

Gotowanie w stylu zero waste wiąże się z kilkoma zasadami. Mianowicie: planuj posiłki i sporządź listę potrzebnych produktów; Wykorzystuj resztki – o suchym pieczywie na grzanki już wspominaliśmy, z „wczorajszych” ziemniaków możesz zrobić kotlety – internet jest pełen tego typu pomysłów i przepisów!; Ważne jest też prawidłowe przechowywanie żywności, żeby jak najdłużej zachowała świeżość.

Korzyści z gotowania w stylu zero waste? Przede wszystkim oszczędność pieniędzy, ponieważ wykorzystujesz produkty w 100%, zmniejszając wydatki na jedzenie. Jednocześnie ograniczać odpady oraz rozwijasz umiejętności kulinarne. Świadome podejście do jedzenia może wdrożyć każdy z nas!

 

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego