loga

Audycja dla niemieckiej stacji telewizyjnej 3SAT w Centrum Produktu Lokalnego (Rzuchowa, gm. Pleśna) przedstawiająca tradycje wielkanocne w Polsce

W dniu 27 marca 2017 roku (tj. poniedziałek) w Tarnowie, a następnie w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (CPL) w Gm. Pleśna kręcony był materiał do 45-minutowej audycji dla niemieckiej stacji telewizyjnej 3SAT. W dokumentacji chodzi o zaprezentowanie tradycji wielkanocnych w całej Europie (Austria, Szwajcaria, Niemcy, Polska …), przy czym punktem najważniejszym są wypieki wielkanocne. Stacja TV odwiedza w tym celu ludzi z różnych regionów Europy w tym Tarnów i Gminę Pleśna – CPL. Przedstawiciele różnych regionów przed kamerą przygotowują regionalne typowe wypieki wielkanocne (na przykład Colomba Pasquale z Włoch, z Karyntii Reindling, słoweński potica lub placek z Husum czy też babka wielkanocna, mazurek i sernik z Polski). W czasie tego filmu pojawi się również wywiad o tradycyjnych wypiekach oraz tradycji i zwyczajach wielkanocnych, które są typowe dla danego kraju i regionu.

Film zostanie wyemitowany już w tym roku w dniu 17 kwietnia  w okresie świąt wielkanocnym na kanale 3SAT o godzinie 19:15.
Polska, w tym Małopolska jest krajem o bardzo bogatej tradycji wielkanocnej, dlatego stacja 3SAT chce zaprezentować nasze tradycje w swojej produkcji. Szczególnie interesujące okazały się typowe przepisy na ciasta wielkanocne przykładowo jak mazurek, Pascha i babka.
Program na pewno przysłuży się promocji Małopolski, Tarnowa oraz Gminy Pleśna w zasięgu ponad krajowym. Materiał filmowy powstał przy współpracy Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA z Tarnowskim Centrum Informacji oraz Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej (ZOPOT) w Wiedniu.

Przypomnijmy, że CPL powstał dzięki wsparciu finansowym U.E. w ramach programu LEADER ze środków Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała, współpracuje ściśle
z Tarnowskim Centrum Informacji i z POIT-ami na świecie w zakresie promocji produktów lokalnych, lokalnego folkloru i turystyki kulinarnej, a materiał był kręcony w studio kuchennym które powstało dzięki wsparciu Samorządu Województwa Małopolskiego z programu Małopolska Gościnna 2016 r.