Zastosowanie miodu w kuchni!
Miód sam w sobie ma bardzo dużo właściwości między innymi przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne oraz jest źródłem wielu witamin. Sam w sobie jest cennym składnikiem w naszej kuchni, możemy o nim mówić „płynne złoto”. To naturalny słodki produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi, przez pszczoły.
Miód wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Jest cennym produktem w kuchni. W codziennym odżywianiu możemy go wykorzystywać na wiele sposobów. Idealnie komponuje się z mięsami. Skrzydełka, udka, żeberka rozbudzą kubki smakowe, gdy zostaną podane w marynacie miodowej. Do marynaty najlepiej wybrać miód faceliowy pochodzący z Pogórza.
Miody Polskie jako dodatek do deserów zastąpią kaloryczny cukier. Wybierając miodek zamiast cukrów, warto docenić jego właściwości. Ciasta i ciasteczka z płynnym złotem będą smaczne i wilgotne, jednocześnie z mniejszym indeksem glikemiczny. Oznacza to, że nie podniosą poziomu cukru we krwi w porównaniu do innych substancji słodzących.
Herbata z miodem plus plasterek cytryny tak jak i mleko z miodem i czosnkiem sprawdzą się podczas przeziębienia. To niezastąpiona mikstura na ból gardła naszych babć.
Miody możemy wykorzystać do napoi alkoholowych. Jesienią jak i zimną popularne jest grzane wino, które rozgrzewa nawet w mroźny wieczór. Kto nie słyszał o grzańcach?
Warto zwrócić uwagę, że miody są lepiej przyswajalne przez organizm od innych słodzików, a jego spożycie wspomaga układ trawienny. Korzystając z miodów jako zamiennik cukrów, stworzymy pyszne dania, które będą nie tylko zdrowsze, ale i ich smak będzie podbity.W polskich przepisach goszczą najczęściej miody spadziowe oraz nektarowe. Jednym słowem są najczęściej wybierane do potraw wytrawnych oraz słodkich przez Polaków.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego