loga

Wykorzystanie miodu w kuchni!

W barwnych krajobrazach Pogórza skrywają się skarby w postaci produktów lokalnych, jednym z nich  jest miód. Płynne złoto  odgrywa ważną rolę w życiu człowieka,  mając  tutaj na myśli aspekt kulinarny. Miodek to naturalny słodki produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi, przez pszczoły. Pszczoły są bardzo potrzebne na ziemi, bez nich nie ma owoców, warzyw itp. oraz cennego miodu! Właściwości miodu są znane i wykorzystywane są od tysięcy lat, między innymi takie jak: bakteriobójcze, przeciwdrobnoustrojowe, wzmacniające, odpornościowe, przeciwzapalne oraz zawiera wiele ważnych mikroelementów.

Już w  średniowieczu w  Polce  płynne  złoto było  bardzo ważnym   składnikiem   wielu dań,  jak i  napojów.  W dzisiejszych czasach wykorzystywany  jest  najczęściej do słodzenia napojów oraz posiłków na słodko, często jest zamiennikiem pospolitego cukru, również do dań wytrawnych pasuje idealnie. Dania mięsne z sosem na bazie miodu są popularne w znanych restauracjach.

Twój gust kulinarnych i wyobraźnia to jedyne ograniczenia przy zastosowaniu miodu jako cenny składnik potraw. Jest wiele rodzajów miodów, np. płynny,  spadziowy,  akacjowy,  lipowy  oraz wiele  innych.  Warto  o tym pamiętać przy wyborze konkretnego dania. Miody różnią się od siebie smakiem.

Miód wykorzystywany jest do dań, deserów, mięs, sosów, ciast, czy też sałatek i napojów. Niesamowicie działa w potrawach na kubki smakowe!

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego