loga

Na Pogórzu wypoczniesz ze smakiem

Pogórze promuje się smakowicie! Ostatnie lata to prawdziwa ofensywa tego malowniczego rejonu w regionie tarnowskim. Potencjał turystyczny stanowią nie tylko piękne krajobrazy, ale i dziedzictwo kulinarne. Doskonałym tego przykładem jest chociażby „Festiwal Smaku”, który towarzyszył tegorocznemu Świętu Owoców i Produktów Pszczelich, które miało miejsce na terenie Ośrodka Sportowo – Rekreacyjnego „Relaks” w Łowczówku w gminie Pleśna.

– Obserwujemy tendencję powrotu do tradycji kulinarnych regionu. To ogromny potencjał, który w dalszym ciągu nie jest odpowiednio zauważany i wykorzystywany, a co za tym idzie nie trafia do szerszego odbiorcy. W związku z tym chcemy rozpowszechniać wiedzę na temat tradycji
kulinarnych regionu. Turystyka kulinarna oparta na dziedzictwie kulinarnym regionu jest składową dziedzictwa kulturowego – podkreślają inicjatorzy projektu. W tym miejscu warto wspomnieć, że dzięki współpracy z Lokalną Grupą Działania Dunajec-Biała opracowano program certyfikowania lokalnych producentów certyfikatem „Produktu Lokalnego z Pogórza”. Marka ma własne logo, którym oznaczane są produkty objęte certyfikatem, prowadzone są też działania promocyjne.

Ten potencjał był doskonale widoczny w Łowczówku. Siedem Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało stoiska, które niemal się uginały od wszelakich pyszności. Sery podpuszczkowe z Janowic, wiśnie w syropie, pikle wielowarzywne, syropy z kwiatów czarnego bzu, wypieki, buraczki marynowane, lubecka zupa z lubczykiem, wypieki Baby Jagi, krem borowikowy z ryglickich lasów, smalec wiejski z jabłkiem i cebulką, pierogi, pasztet z cukinii, kompoty – to tylko niewielka część tego, czego można było skosztować w trakcie festiwalu.

Bez wątpienia na Pogórzu mają prawdziwe dziedzictwo kulinarne oparte o małe, rodzinne gospodarstwa i wiele sadów ze starymi odmianami owoców, które przed laty trafiały do Owintaru, a dziś są przetwarzane w warunkach domowych. Gospodarze coraz chętniej dzielą się dziedzictwem kulinarnym nie tylko poprzez degustacje. Festiwalowi towarzyszyły bowiem warsztaty i pokazy kulinarne. W przystępny i jakże smakowity sposób Pogórze podzieliło się swoim dziedzictwem, kusząc do wypoczynku ze smakiem w malowniczych terenach regionu.

 

Projekt realizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego