loga

Kilka słów o miodzie!

Przez   wiele  tysięcy  lat miód  był  doceniany w  Polsce  jako  dodatek  do  potraw i napoi.   Lepki słodki produkt to wyjątkowy efekt pracy pszczół, niedocenionych owadów.

W daniach wytrawnych najlepiej sprawdzi się miód gryczany ze względu na swój wyrazisty smak natomiast miód rzepakowy oraz akacjowy doskonale sprawdzi się do deserów. Słodkie desery z miodami delikatnymi to połączenie idealne.

W kuchni możemy wykorzystać miód na wiele sposobów. Jednym z przykładów wykorzystania miodu w kuchni są dressingi do sałatek. Dodanie miodu do marynaty do mięs, sprawi, że mięso będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Miód często wykorzystywany jest w kuchni orientalnej jako składnik sosów np. do kurczaka słodko-kwaśnego. Następnym przykładem wykorzystania mogą być śniadania. Dodatek miodu do owsianki, musli, owoców doda słodkiego wyjątkowego smaku  posiłkowi   na  rozpoczęcie dnia.  Następnym  pomysłem  może być  dodanie  miodu  do wypieków oraz przekąsek. Ser kozi z miodem i gruszką jako przekąska to idealne połączenie. Ostatnim tutaj wymienionym pomysłem jest wykorzystanie miodu w napojach. Herbaty, lemoniady, koktajle w połączeniu z miodem będą słodkie oraz aromatyczne. Pomysłów   na  wykorzystanie  miodów  w    kuchni  jest  bardzo  wiele,   wszystko   zależy   od wyobraźni.

Rodzaje miodów naturalnych dostępne są w wielu smakach i aromatach. Dodając niewielką ilość danego miodu bądź mieszanki różnych miodów, z potraw wydobędziemy nowe smaki. Podsumowując miodem warto wzbogacić potrawy i przysmaki oraz zastosować go jako zdrowszą alternatywę cukrów.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego