Wykorzystanie miodu w kuchni!
W barwnych krajobrazach Pogórza skrywają się skarby w postaci produktów lokalnych, jednym z nich jest miód. Płynne złoto odgrywa ważną rolę w życiu człowieka, mając tutaj na myśli aspekt kulinarny. Miodek to naturalny słodki produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi, przez pszczoły. Pszczoły są bardzo potrzebne na ziemi, bez nich nie ma owoców, warzyw itp. oraz cennego miodu! Właściwości miodu są znane i wykorzystywane są od tysięcy lat, między innymi takie jak: bakteriobójcze, przeciwdrobnoustrojowe, wzmacniające, odpornościowe, przeciwzapalne oraz zawiera wiele ważnych mikroelementów.
Już w średniowieczu w Polce płynne złoto było bardzo ważnym składnikiem wielu dań, jak i napojów. W dzisiejszych czasach wykorzystywany jest najczęściej do słodzenia napojów oraz posiłków na słodko, często jest zamiennikiem pospolitego cukru, również do dań wytrawnych pasuje idealnie. Dania mięsne z sosem na bazie miodu są popularne w znanych restauracjach.
Twój gust kulinarnych i wyobraźnia to jedyne ograniczenia przy zastosowaniu miodu jako cenny składnik potraw. Jest wiele rodzajów miodów, np. płynny, spadziowy, akacjowy, lipowy oraz wiele innych. Warto o tym pamiętać przy wyborze konkretnego dania. Miody różnią się od siebie smakiem.
Miód wykorzystywany jest do dań, deserów, mięs, sosów, ciast, czy też sałatek i napojów. Niesamowicie działa w potrawach na kubki smakowe!
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego