Dbaj o PSZCZOŁY – bo dzięki nim masz co jeść!
Czy wiesz, że co trzecia łyżka jedzenia, którą spożywasz, zależy od procesu zapylania przez pszczoły?
Tylko w Europie od zapylania przez owady uzależnione jest ponad 4000 odmian warzyw! Ponad 80% roślin uprawnych potrzebuje zapylaczy, żeby owocować. Bez tych malutkich owadów nie moglibyśmy cieszyć się jabłkami, truskawkami, ogórkami, dyniami, fasolą, rzepakiem, gryką i tysiącami innych warzyw, owoców, zbóż itp.
Niekorzystne warunki zewnętrzne do których również przyczynia się człowiek, uniemożliwiają odpowiednią pracę pszczół, ich loty i pobieranie pyłku oraz nektaru, co z kolei wpływa na mniejszą ilość pokarmu pszczelego.
Jeśli pszczoły nie mają wystarczających możliwości dostarczenia sobie budulca, witamin i aminokwasów, to musimy ich wspomóc, aby mogły prawidłowo funkcjonować. Dzięki temu Ty będziesz miał co jeść!
Czy wiesz jak wspomagać „małych zapylaczy”?
To bardzo proste ….. nie koś trawników, chwastów, siej i sadź rośliny miododajne, łąki, wszystko to jest dla nich pokarmem. PAMIĘTAJ o ograniczeniu toksycznych pestycydów, zwłaszcza oprysków z substancjami należącymi do grupy neonikotynoidów, to zabija pszczoły!
Te owady z pozoru małe, ale jakże niezbędne w życiu każdego człowieka. Bez nich człowiek jako gatunek nie ma szans. Nie mają też szans niektóre gatunki roślin, a co za tym idzie – całe ekosystemy, a więc dbajmy o pszczoły!